Vad är Fritt Val av hjälpmedel i Stockholm?

Fritt val av hjälpmedel är ett alternativt sätt att få stöd vid inköp av hjälpmedel i Stockholms län och syftar till att öka ditt inflytande vid val av rollator.

Du som bor i Stockholms län (Region Stockholm) omfattas av det som kallas fritt val av hjälpmedel. Det innebär att du får möjlighet att välja det hjälpmedel du själv vill ha efter en så kallad “behovsbedömning”. Fritt val innebär att du får en rekvisition på 1770 kronor för att välja vilken rollator du vill ha.  Med dessa summor pengar kan du sedan själv köpa en rollator genom att ta skicka in rekvisitionen till oss när du köper en rollator från oss. Eventuell mellanskillnad betalar du med egna pengar.

Rollatorn blir helt din egen

Du köper rollatorn helt själv och äger det. Inga andra kostnader tillkommer. Du kan välja en rollator som är dyrare än beloppet på rekvisitionen. Kostar det mer än rekvisitionen betalar du mellanskillnaden för din utomhus rollator själv. Ersättningen du får på rekvisitionen motsvarar landstingets kostnad för inköp och hantering av motsvarande produkt.

Service och reparationer

Du ansvarar för service och reparationer själv. Vi rekommenderar att enklare service kan du få hos din lokala cykelhandlare eller cykelverkstad. Alla Velopeder och Rollatorer har 10 års garanti på allt utom slitagedelar. Du är så klart välkommen att få snabb service och hjälp hos oss här på Märstagatan 8, Uppsala.

Vem kan få Fritt val?

Fritt val av hjälpmedel erbjuds alla som bor i Region Stockholm (Stockholms län). För att få tag i en rekvistion behöver du göra en bedömning av dina behov, precis som när du annars får ett hjälpmedel. Det görs av en arbetsterapeut eller sjukgymnast. Kontakta din vårdcentral.

Kan jag få andra hjälpmedel om mina behov förändras?

Om dina behov förändras så att det hjälpmedel som du har köpt genom Fritt val inte längre räcker till, har du rätt att få en ny behovsbedömning.

Hur gör jag för att få Fritt val?

Ska du få ett hjälpmedel eller det bidrag som kallas Fritt Val måste du träffa en förskrivare, oftast en Arbetsterapeut eller Fysioterapeut (sjukgymnast). När behovsbedömningen är klar kan du antingen välja att låna den rollator som regionen har upphandlat eller välja ett Fritt Val. Med Fritt Val-rekvisitionen köper du den rollator du själv vill ha. Du äger då ditt hjälpmedel. Ansvaret för valet är ditt.

Kan jag byta mitt hjälpmedel?

Behöver du ett nytt hjälpmedel är det samma regler som gäller oavsett om du lånar eller äger ditt hjälpmedel. Din förskrivare avgör i samråd med dig om ditt medicinska eller funktionella behov har förändrats. Om du har rätt till ett nytt hjälpmedel lånar du det av landstinget eller så får du en ny rekvisition för att kunna utnyttja fritt val av hjälpmedel på nytt.

Vad har jag för rättigheter?

Om någon inom vården säger att du inte har rätt att välja det hjälpmedel du själv vill använda så har de fel. Lagen är tydlig, det är patienten och inte vården som väljer hjälpmedel. Samma princip framgår av Region Stockholms broschyr om Fritt Val, där det står ”du väljer” om du ska låna hjälpmedel eller köpa med Fritt Val. Här kan du läsa mer om Patientlagen.